Joskus lomasuunnitelmat uhkaavat kaatua pieneen matkabudjettiin. Budjettimatkan suunnittelu voi olla haastava tehtävä, mutta ei lainkaan mahdoton: tarvitaan vain hieman suunnitelmallisuutta, kompromisseja ja realismia. Tässä artikkelissa esittelemme parhaat vinkit budjettimatkalle, jotta lomasta voi nauttia ilman stressiä!
Suunnittelun merkitys korostuu budjettilomaa suunniteltaessa
Budjettiloman suunnittelu vaatii huolellista suunnittelua ja tarkkaa budjetointia. Pakettimatkalle lähtiessä suunnitelmia ei juurikaan tarvitse tehdä, sillä rahalla voi ostaa itselleen valmiiksi suunnitellun loman ruokineen, matkoineen ja majoituksineen. Budjettimatkan suhteen tilanne on kuitenkin toinen: kun rahatilanne ei salli kalliita hankintoja, tulee miettiä tarkkaan, mihin rahaa halutaan käyttää reissussa.
On tärkeää miettiä, mitkä asiat ovat itselle ja muille reissuun lähtijöille tärkeitä ja miten ne voi saavuttaa mahdollisimman edullisesti. Kuinka suuri budjetti reissuun on realistista saada kasaan? Toisinaan lomabudjettia voi kasvattaa säästämällä, tekemällä hieman lisätöitä tai ottamalla pienen lainan reissun tueksi. Jos päätyy ottamaan lainaa, ota avuksi lainalaskuri parhaan diilin löytämiseksi. Kannattaa laskea reissubudjetti tarkasti ja ottaa vain sen verran lainaa, mitä todella tarvitsee.
Kompromissi ei tarkoita tylsää lomaa
Budjettimatka edellyttää usein kompromisseja: lomailu pienellä budjetilla saattaa olla hieman hidastempoisempaa kuin isommalla rahalla lomailu. Esimerkiksi siirtyminen kaupungin laidalta toiselle ottaa pidemmän aikaa, kun käytetään taksin sijaan metroa tai polkupyörää. Siksi budjettilomalla saattaa joutua luopumaan joistakin nähtävyystoiveista. Pieni budjetti karsii myös kalliimmat nähtävyydet tehokkaasti.
Kompromissit eivät kuitenkaan tarkoita tylsää lomaa. Jos haaveissa on hieno illallinen kalliissa ravintolassa, voit vastapainoksi yöpyä halvassa hostellissa. Jos haluaa ehdottomasti yöpyä laadukkaassa hotellissa, ravintolareissut voi jättää väliin. Kun reissuun asennoituu oikein, ei pennin venyttäminen tunnu lopulta lainkaan pahalta. Omatoimireissulla myös tutustuu helpommin uusiin ihmisiin, ruokailumahdollisuuksiin ja alueisiin, kuin pakettilomalla!
Paikallisten esimerkkiä seuraamalla löytää edulliset ravintolat
Yleensä turisteille suunnatuissa ravintoloissa on myös turistihinnat. Näitä paikkoja voi vältellä ja etsiä parempia ravintoloita paikallisten vinkkien perusteella. Usein paikallisten suosimat ravintolat ovat pienempiä, arkisempia ja vähemmän instagrammattavia – ja huomattavasti edullisempia.
Mihinkä lomalla haluaa panostaa?
Lomalla ei tarvitse tehdä kalliita asioita. Kaupunkilomalla ilmaista katseltavaa riittää varmasti, rantalomalla voi keskittyä rannalla löhöilyyn ja uimiseen. Jos kaipaa urheilua, voi lomalla käydä juoksemassa ja vaikkapa joogaamassa puistossa tai rannalla. Jos lukeminen tai pelaaminen on lähellä sydäntä, voi näitäkin harrastaa myös reissun päällä.
Tarjousten hyödyntäminen ja sovellusten lataaminen
Tarjoukset ja erilaiset sovellukset ovat budjettimatkaajan parhaita kavereita. Netistä lähes löytyy loputtomasti vinkkilistoja siihen, miten löytää edullisimman majoituksen varaamalla matkan johonkin tiettyyn aikaan, tiettyä alekoodia käyttäen tai tietyiltä sivustoilta.
Opiskelijan kannattaa ottaa selvää, missä voi hyödyntää opiskelijastatusta. Monissa eri maissa on olemassa erilaisia opiskelijasovelluksia, jotka ovat tutustumisen arvoisia. Myös kansainväliset opiskelijasovellukset tarjoavat paljon mahdollisuuksia hyödyntää edullisempia hintoja esimerkiksi museoissa, hostelleissa tai ravintoloissa.